Tractaments

Fisioteràpia

La fisioteràpia (del grec φυσις physis, ‘naturalesa’, i θεραπεία therapéia, ‘tractament’) és una branca de les ciències de la salut que utilitza els agents físics (elements naturals) per restaurar una funció del cos perduda o per evitar que es perdi.

Com a professió sanitària i universitària està centrada en el moviment i la funció i en maximitzar-ne el potencial. Així, emprem tècniques físiques per afavorir, mantenir i restaurar el benestar físic, psicològic i social, observant les variacions de l’estat de salut. És a dir, tenim en compte la globalitat del pacient.

Per tant, estem parlant de tractament mitjançant la naturalesa o teràpia natural centrada en el moviment. Dins d’aquesta disciplina, hi ha moltes tècniques diverses, podeu veure les que nosaltres fem servir en els diversos apartats d’aquest menú.

La fisioteràpia intervé de manera positiva en la salut del pacient de diverses maneres:

Ajuda a combatre els símptomes d’algunes patologies:
les tècniques emprades actuen contra el dolor i la inflamació a lesions musculars i articulars; a més, ajuda a combatre malalties com les de la pell (acne, psoriasi, icterícia).

Preveu malalties i molèsties:
molts exercicis estan destinats a reeducar conductes posturals i millorar l’organisme per evitar futures malalties i molèsties.

Frena els efectes de malalties degeneratives:
l’impacte d’alguns efectes produïts per malalties degeneratives i lesions cerebrals, com l’esclerosi múltiple, l’ELA o el Parkinson es pot atenuar amb tècniques de fisioteràpia.

Enforteix l’organisme:
Reforça les estructures musculars, òssies i articulars, i facilita l’amplitud de moviments i la flexibilitat, cosa que ajuda a prevenir lesions i a recuperar-se abans en cas de patir-ne alguna; a més, capacita l’organisme per tolerar millor l’exercici físic.

Augmenta el benestar i la qualitat de vida:
És un dels objectius principals de la fisioteràpia; el fisioterapeuta també pot ajudar a modificar les barreres en l’àmbit laboral i domèstic.

Tractaments específics de fisioteràpia

Estudi de l’ATM

Les ATM –Articulacions Temporo-Mandibulars– són les articulacions que més treballen del nostre cos, ja que intervenen en funcions com la masticació, la deglució (acció d’empassar), la fonació (procés de producció i pronunciació de les paraules) i la respiració. També se’ls atribueix una funció postural per mantenir l’equilibri. Empassem saliva entre unes 600 i 1.000 vegades en 24 hores, de manera que si les dues articulacions no treballen de forma sincronitzada per assegurar una bona biomecànica o funcionament, hi pot haver una repercussió en la salut general del cos.

Les “ATM” es relacionen a través de la musculatura i la innervació amb altres estructures del cos com són el coll, les espatlles, el crani, les orelles, les glàndules paròtides (saliva). D’aquí que puguin aparèixer diversos signes clínics derivats del mal funcionament de la mateixa ATM i de les parts amb què es relaciona.

Kinesiotape

El kinesiotape és un embenat neuromuscular que es fa amb una bena fina i elàstica feta de cotó que té la particularitat de poder estirar-se fins a un 130-140% de la seva longitud original. S’adhereix a la pell amb una cola mèdica amb la finalitat d’exercir una tracció sobre la zona afectada i corregir-ne la funció en casos on hi hagi una amplitud de moviment, sempre permetent que la pell pugui transpirar.

Punció seca

La punció seca és una tècnica fisioterapèutica que utilitza agulles d’acupuntura per tractar certes malalties, especialment la síndrome de dolor miofascial, però no és acupuntura. Es tracta d’una tècnica semiinvasiva perquè les agulles –que es poden considerar una extensió dels dits del fisioterapeuta– penetren la pell a la recerca del punt gallet -causant del dolor miofascial- per pressionar-lo, desactivar-lo i acabar amb el dolor.

Els punts gallet són zones del múscul febles i amb gran sensibilitat a la palpació. Es produeixen quan els sarcòmers (zones de les fibres musculars on es contrau el múscul) queden permanentment en contracció per l’alliberament continu de l’acetilcolina, que impedeix la relaxació de les fibres i disminueix el flux de sang.

Els punts gallet poden produir-se per causes molt diverses: moviments repetitius, corrents freds que afecten directament el múscul, mantenir el múscul en posició escurçada durant força temps, cops, injeccions, etc.

Podeu demanar hora al

Osteopatia

Considerem l’Osteopatia com un art en què participen d’igual manera les mans, la raó i el cor. El cos és una unitat indivisible en la seva funció; funciona com un tot harmònic amb mitjans propis per autoregular-se. L’homeòstasi és el que en Osteopatia es considera l’adaptació; quan estem adaptats i no per això equilibrats, diem que estem en plena salut.

La unitat del cos es manté a través dels tres llaços interdependents els uns dels altres:

Mecànic
Neurològic
Fluídic

L’organisme té una capacitat inherent de defensar-se i resistir-se a influències nocives que alteren el seu equilibri.
El símptoma només intenta avisar-nos que alguna cosa en el cos va malament, però la causa pot trobar-se lluny de la regió on és manifesta el símptoma. Per aquest motiu, l’abordatge de l’Osteopatia és de forma holística.

El paper del terapeuta consisteix a ajustar una part o el conjunt del sistema, de manera que aquesta força vital pugui circular i expandir-se a les parts afectades, la resta la farà la naturalesa.
Així doncs, podem dir que l’objectiu de l’Osteopatia és retirar els obstacles que impedeixen la bona circulació i informació, alleugerir el dolor, restaurar la funció i promoure la salut i el benestar de la persona.

Tot això mitjançant la teràpia manual i a través de la manipulació del teixit conjuntiu per connectar i unir totes les parts del cos. Interrelacionant entre si, tant l’estructura, com la part visceral i contemplant a la vegada el vessant psico-emocional.

Osteopatia cranial
Osteopatia estructural
Osteopatia visceral

L’Osteopatia va dirigida a tota persona que vulgui cuidar la seva salut, i sobretot prevenir i mantenir-la.

Podeu demanar hora al

Osteopatia Pediàtrica

Durant els primers anys de vida es produeixen molts canvis anatòmics, fisiològics i psicològics amb gran rapidesa; la infància és una etapa de desenvolupament constant en què l’organisme es veu afectat per influències internes i externes.
Per això l’osteopatia està molt indicada en nadons i nens, ja que pot detectar disfuncions corporals abans que es converteixin en un problema més gran actuant com a prevenció, tot i que també treballa en patologies ja instaurades amb tècniques suaus, específiques i segures.

Osteopatia en nadons

• Revisió en néixer
• Plor i irritabilitat
• Còlics, regurgitació, restrenyiment
• Problemes de succió
• Alteracions del son
• Asimetries cranials (plagiocefàlia, braquicefàlia, escafocefàlia) i posturals
• Torticoli congènit
• Alteracions en el gateig i/o en la marxa

En l'etapa infantil

• Otitis, sinusitis i problemes respiratoris (bronquiolitis, bronquitis) de repetició
• Problemes en l’alineació de les extremitats inferiors
• Alteracions en la marxa

En l'etapa escolar

• Molèsties d’esquena, alteracions posturals i desviacions (escoliosi)
• Dolors de creixement
• Problemes d’oclusió dental (acompanyant el treball dels odontòlegs)

Podeu demanar hora al

Massatges

És una eina terapèutica que s’aplica sobre diferents parts del cos essent l’esquena i les cames les més habituals. A partir de l’amassament, la fricció i la palpació de la pell i dels músculs subjacents s’aconsegueixen efectes positius sobre diferents sistemes.

Sistema circulatori
Millora la capacitat d’oxigenar l’organisme i facilita el drenatge i l’eliminació de toxines i residus dels teixits musculars.

Sistema nerviós
Té un efecte tranquil·litzant, millora la qualitat del son, disminueix la freqüència cardíaca i facilita una millor adaptació a l’estrès.

Sistema múscul-esquelètic
Disminueix la tensió muscular, accelera la recuperació dels músculs i redueix el dolor.

El massatge es pot utilitzar per al tractament d’afeccions com:

• Dolors musculars i articulars
• Contractures musculars.
• Tendinitis.
• Espasmes i rigideses musculars.
• Per mantenir el benestar general.

Modalitats

Terapèutic

Mètode manual que combina traços i moviments per tractar la regió afectada i aconseguir una relaxació dels teixits i múscul, una vasodilatació i calor local a la regió que treballem, juntament amb una relaxació general del pacient.

L’objectiu del massatge terapèutic és tractar lesions concretes com contractures, sobrecàrregues o esquinços mitjançant les diverses modalitats que ens ajuden a garantir aquests efectes positius com l’alliberació miofascial, el massatge del teixit conjuntiu, els punts gatell, el drenatge limfàtic o els estiraments musculars, entre d’altres.

Esportiu

Mètode manual dirigit de forma específica a l’esportista i que té com a objectiu millorar el rendiment esportiu, cuidar el cos, evitar lesions i accelerar la recuperació en cas de lesió.

Tipus de massatges esportius:
• Massatge precompetitiu o d’escalfament
• Massatge postcompetitiu o de recuperació
• Massatge de manteniment o descàrrega

Beneficis del massatge esportiu:
• Disminuir la fatiga dels músculs implicats en els gestos esportius més exigents.
• Evitar elongacions, esquinços o microtrencaments inesperats.
• Augmentar el flux sanguini, la temperatura i l’elasticitat muscular, especialment per activar la circulació a les zones de més tensió muscular i treball.
• Eliminar residus, toxines i altres materials de rebuig.
• Relaxar i estimular les connexions nervioses, per exemple, per augmentar la velocitat de resposta motora.
• Millorar la mobilitat de les articulacions.

Relaxant

Massatge manual amb maniobres suaus i delicades i de lliscaments llargs; actua sobre les terminacions nervioses sensitives de la pell amb la finalitat de relaxar, alleujar la tensió i activar la circulació del cos.

Amb aromateràpia Young Living

Els beneficis dels massatges són ben coneguts i avalats pels experts en salut; si, a més, els donem un plus amb els olis essencials Young Living, es converteixen en tota una experiència sensorial que aporta beneficis físicament i mentalment.

Quan una olor estimula els nervis olfactius, s’envien uns senyals químics al cervell, concretament a l’hipotàlem i al sistema límbic, l’encarregat de la modulació de les emocions bàsiques. Segons el tipus d’oli que fem servir, la sensació que produeixen pot ser calmant o estimulant, per tant, hi ha una relació directa entre allò que olorem i el nostre estat d’ànim; a Respira triarem el que millor s’escaigui al teu moment.

Maderoteràpia

La “maderoteràpia” és una tècnica corporal mil·lenària en què s’empren diversos instruments de fusta per fer massatge al cos; a banda de tenir funcions estètiques, és molt efectiva per baixar el nivell d’estrès, alleujar dolors, estimular la renovació cel·lular i permetre que les persones puguin equilibrar la seva energia.

Amb ventoses

El “cupping” o massatge amb ventoses consisteix a aplicar ventoses sobre el cos, a les quals se’ls fa el buit, i que es manipulen amb la finalitat d’eliminar toxines de la sang i la limfa, o tractar diverses afeccions.
Aquestes ventoses, quan s’adhereixen al cos i succionen la pell i part del múscul, obren els porus i estimulen la circulació sanguínia i limfàtica.

Depenent de la zona que tractem o de la tècnica (ventosa fixa, fixa seca, massatge, sagnat…) podem actuar per descontracturar i desbloquejar, descongestionar, moure fluids i desintoxicar, eliminar mucositat…

Tècnica metamòrfica

Teràpia energètica manual que treballa de forma holística a partir de l’energia vital, restablint les capacitats il·limitades de curació interna.

Amb un massatge que es realitza als peus, a les mans i al cap, s’activa l’energia deixant que aquesta flueixi lliurement, actuant en els bloquejos i els dèficits energètics que puguin haver-hi al cos.

La tècnica metamòrfica connecta l’ésser amb l’energia vital i d’aquesta manera intervé en el procés de les malalties i en el creixement interior de la persona durant la vida.

Les persones, en moments d’estrès, funcionem repetint experiències passades, “copiant”, per dir-ho d’alguna manera; però, quan s’està amb harmonia després del massatge, com capaços de desenvolupar nous mecanismes d’actuació davant una mateixa situació o per a qualsevol experiència.

La tècnica metamòrfica es pot utilitzar per a tractar:
• Patologies cròniques: dolor, insomni, fibromiàlgia, fatiga crònica
• Dificultats en el desenvolupament: TDAH i autisme
• En processos vitals de canvi o conflicte

Acupuntura

L’acupuntura, una disciplina de la medicina tradicional xinesa, es basa a retornar l’equilibri al cos mitjançant la punció d’unes agulles en uns punts determinats que formen part d’uns meridians.

Aquests punts d’acupuntura són els canals per on es mobilitza l’energia (el chi) a través del cos i el terapeuta valora els punts a tractar per retornar-nos l’equilibri. En molts casos, el tractament va acompanyat de consells dietètics, fisioterapèutics, exercicis o massatges.

Altres tècniques emprades per al tractament són:

Moxibustió
Es tracta d’aplicar calor sobre un punt d’acupuntura o una zona determinada, habitualment amb una planta anomenada herba de Sant Joan.

Electroestimulació
Es basa en l’aplicació de corrents a una freqüència determinada a través de les agulles d’acupuntura.

Ventoses
Es tracta d’una pera de vidre o plàstic que xucla la pell en fer-se el buit.

Agulla calenta
L’aplicació conjunta d’acupuntura i moxibustió.

L’acupuntura es pot utilitzar per al tractament de molts trastorns, els més habituals són:
• Dolors articulars i musculars
• Tendinitis, esperons
• Fatiga, fibromiàlgia
• Ménière, acúfens, vertigen
• Cefalees, migranyes
• Insomni, ansietat
• En deshabituacions (tabac, alcohol i altres addiccions)
• Obesitat, trastorns tiroidals
• Alteracions digestives com gastritis, estrenyiment, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, colon irritable
• Otitis, amigdalitis, sinusitis i rinitis
• Glaucoma, hipertensió arterial
• Cistitis, còlic renal
• Trastorns menstruals, dismenorrea
• Infertilitat o dificultat de concebre
• Correcció de la malposició fetal
• Herpes zòster

Auriculoteràpia

L’auriculoteràpia, com l’acupuntura, es basa també en l’energia positiva i negativa que recorre el nostre cos, però centrant-se en l’orella, on hi ha una representació de totes les parts del nostre cos. Per això, qualsevol patologia o malaltia es pot tractar des de l’orella, estimulant uns punts concrets que hi ha al pavelló auditiu extern.

Podeu demanar hora al

Reflexologia

És una tècnica manual que es realitza als peus contemplant aquests com un microsistema del cos humà. Els peus contenen els diferents sistemes que integren el cos (sistema urinari, digestiu, muscular, endocrí, circulatori…). En fer el treball als peus, podem trobar punts dolorosos que indiquen una alteració; la sedació o tonificació d’aquest punt provoca un resultat a dues bandes: el dolor del peu disminueix o desapareix i s’observa un efecte positiu en el cos.

Nutrició

Hi ha una frase que diu “som el que mengem”, però n’hi ha una altra de més encertada que diu, “som el que absorbim” perquè el que ens quedarem o aprofitarem de tot el que mengem dependrà de molts factors i hem de saber que el fet d’ingerir un aliment no significa que el nostre cos estigui preparat per convertir-lo en part de nosaltres.

El nostre assessorament nutricional no vol ser només una guia per fer una dieta sana, sinó que va més enllà i busca quina és la millor dieta per a tu en aquest moment de la teva vida.

Perquè sigui efectiu, necessitem saber com és la teva vida i com et comportes amb els aliments i, amb tècniques com la kinesiologia i l’acupuntura, podrem aconseguir que la teva alimentació sigui la millor medicina per al teu cos.

Nodrir-se adequadament és vital, aquí llistem algunes de les simptomatologies de no estar fent una dieta correcta o patologies que es poden tractar des de la nutrició:

• Candidiasi intestinal
• Gastritis
• Ardor i acidesa
• Estrenyiment
• Diarrea
• Gasos abdominals
• Intoleràncies i al·lèrgies alimentàries
• Colesterol
• Hipertensió arterial
• Inflamació intestinal
• Colon irritable
• Sobrepès o pèrdua de pes
• Alteracions endocrines (diabetis, hipotiroïdisme…)

Homeopatia

Samuel Hahnemann va assentar les bases d’aquesta teràpia que té per principi “el que és similar cura allò que és similar”; una substància que provoca determinats símptomes en una persona sana, en petites quantitats és capaç de curar els mateixos símptomes o semblants en una persona malalta.

Aquesta pseudociència té en compte la individualitat de cadascú, respecta el seu procés personal únic i contempla la història i recorregut de vida del pacient com un trajecte que ha de ser reconegut i conegut pel terapeuta, per tal de poder decidir quina és la millor via de sanació.

Amb l’homeopatia no es busca només l’alleujament dels símptomes sinó anar a l’origen i tractar i restaurar la salut, contemplant des de la part física a la part mental i emocional, veient a la persona com un tot complet i indissoluble per poder restablir el seu equilibri natural.

L’homeopatia no presenta contraindicacions ni efectes adversos rellevants, per la qual cosa és recomana a tota mena de pacients, fins i tot nens, embarassades i persones que prenen diversos medicaments. És eficaç per prevenir i tractar tant malalties agudes (grip, tos, diarrea, crisis de migranya, contusions, etc.) com cròniques (al·lèrgies, dermatitis, asma, afeccions reumàtiques, ansietat, etc.), en infeccions de repetició (gola, oïdes, ginecològiques, urinàries…), i fins i tot en cures pal·liatives (control de símptomes com dolor o estrenyiment i alleujament d’efectes secundaris com les nàusees de la quimioteràpia).

Podeu demanar hora al

Mesoteràpia

La mesoteràpia consisteix a infiltrar petites quantitats de diferents fàrmacs directament a la zona del cos que volem tractar, cosa que permet obtenir un màxim efecte terapèutic reduint al mínim els efectes secundaris.

Aquest tractament té moltes possibilitats terapèutiques, a Respira l’utilitzem com a drenant, desintoxicant i analgèsic.

Teràpia Gestalt

La teoria Gestàltica es basa en l’acceptació del que hi ha, aquí i ara. Només quan acceptem de cor, sigui quina sigui la situació i la condició, podem canviar, transmutar i, en conseqüència, evolucionar.

Es treballa en la confiança que tot és com ha de ser en cada moment, i això ens porta a parlar d’un concepte clau: l’autoregulació organística. El nostre ésser s’adapta de la millor manera possible a la forma en què decidim viure, però de vegades això ens provoca malestar o malalties que són indicadors que estem forçant-nos a viure d’una manera que potser no és la més idònia.

La Gestalt retorna a les entranyes per escoltar què és el que es belluga dins nostre fent emergir una veritat i una sinceritat interna que cada vegada és més difícil passar per alt. Deixar d’estar anestesiats ens ajuda a despertar en una nova realitat on descobrim que hi ha un món viu en el nostre interior. Les emocions que de vegades volem apartar per empipadores i perquè no quadren amb el que creiem que hauria de ser, són normalment les reveladores de grans missatges.

Parlar de Gestalt és parlar de “recerca de l’autenticitat”, de l’existència més pura de l’individu i del camí per trobar-la i viure en la immensitat i plenitud del nostre ésser sense que se’ns escapi cap detall. Busca la Veritat i denuncia allò que és fals per poder conèixer cadascun dels aspectes que conviuen dins nostre, acceptar-los i poder decidir quins vull potenciar per a la meva vida. Això ens porta a la responsabilitat personal, un dels altres pilars de la Gestalt; no s’hi val culpar els altres, ni el món… soc jo qui creo, decideixo i construeixo la meva vida.

Què aprenem amb la Gestalt?

• A acceptar més fàcilment les nostres parts lluminoses i també les fosques
• A obrir el cor
• A baixar barreres i acceptar les nostres debilitats podent mirar als ulls d’un altre
• A donar la mà més confiadament
• A comprendre que no cal que siguem perfectes per merèixer amor
• A sentir el cos i les sensacions i com es desperta la creativitat i quelcom més verdader dins nostre
• A acceptar que totes les experiències de la vida tenen un sentit.

Podeu demanar hora al

Mindfulness

El concepte mindfulness fa referència al fet d’estar atent al moment present i de ser-ne conscient. És una pràctica basada en la meditació i consisteix a centrar l’atenció al moment present i respondre hàbilment als processos mentals, influint així en l’estrès i el comportament.

Ser conscient del que s’està sentint ara mateix fa que patim menys per emocions sentides en el passat i que ens anticipem menys en les emocions que puguin sorgir en el futur; a més, conèixer l’estat emocional actual és el primer pas per regular-lo i adaptar l’expressió emocional a la situació.

Podeu demanar hora al

Flors de Bach

Les flors de Bach són 38 essències florals que el Dr. Eduard Bach va classificar en set estats d’ànim bàsics: por, incertesa, marginació del present, desesperació, soledat, vulnerabilitat i sobreprotecció. A partir d’aquests es poden contemplar tots els estats d’ànim que pot experimentar una persona durant el transcurs de la seva vida.

Un cop identificat l’estat o estats de la persona, iniciem la teràpia floral amb les flors més adequades per a la seva situació i objectius; en prendre les flors, l’energia de la persona canvia, obrint-se una porta per sortir d’un estat d’ànim concret i d’aquesta manera mirar a l’exterior i contemplar les opcions existents.

Les flors de Bach s’acostumen a utilitzar per tractar:

• Ansietat
• Depressions lleus
• TDAH (trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat)
• Dolor
• Efectes secundaris de la quimioteràpia
• En situacions de canvi
• En situacions de mala gestió de l’estrès

Respira amb nosaltres

Subscriu-te al nostre newsletter